
BASNA Y A K E, C .J.—Gopattau-a v. La ml A cquisition B oard of Jlcvicto 4 3 7

1958 Present: Basnayake, C.J., de Silva, J., and Sinnetamby, J .

GOPALLAWA (Municipal Commissioner of Colombo), Petitioner, atitl 
LAND ACQUISITION BOARD OF REVIEW  and others, Respondents-

S. C. 323—Application for a I!'ril of Prohibition on the Land Acquisition
Board of Review

L and Acquisition Act, X 0 .9  of 1050—Payment of compensatipn by acquiring officer— 

Acceptance of it ay claimant—Claimant's rigid of appeal thereafter—Sections 

7, 0 , 16 (/ )  (</). 20 , 27 , 31, 35 .

A cceptance, by tho claimant, of paym ent o f tho am o u n t of compensation 

which the acquiring officer lias determined under section 1G (1) (rf) of tho L and 

A cquisition A ct, Xo. 9 of 1950, does not preclude tho B oard of Review from 

hearing an  appeal preferred by the claim ant under section 20  of tho Act.

/A PPLIC A TIO N  for a Writ of Prohibition on the Land Acquisition Board 
of Review. Tin's application was referred to a Bench o f three Judges under 
section ISA o f the Courts Ordinance.

E. F . X. Graliaen, Q.C., with Waller Jay  a wardena, for Petitioner.

If. F. Pcrem, Q.C., with Edmund J . Cooray and E . B. Vannitamby, for 
1st Respondent.

If. W. Jayewatdene, Q.C., with Miss Maureen Seneuiratne, for 2nd 
to 7th Respondents.

Cur. adv. vult.

.ALay 13, 195S. B a s x a v a k e , C.J.—

The only question for decision on this application is whether acceptance 
by tlie claimant of payment of the amount of compensation which the 
acquiring officer has determined under section 1G (l)  (d) of the Land 
Acquisition Act, Xo. 9 of 1950, (hereinafter referred to as the Act), 
is a bar to the hearing by the Board of Review (hereinafter referred to as 
the Board) of the claimant’s appeal under section 20 o f tho Act.

Shortly the material facts arc as follows : The petitioner the Municipal 
Commissioner o f Colombo who is also an acquiring officer within the ad­
ministrative limits of the Municipal Council of Colombo held an inquiry 
under section 9 of the Act into the market value o f L ot 1 in P. P. A. 3,29S 
in Maradana claimed by the 1st Respondent the Roman Catholic Arch­
bishop o f Colombo (hereinafter referred to as the 1st Respondent). 
On 6 th October 1951 he made his award under section 10 of the Act 
determining that in his opinion a sum of Rs. 2G1,S20 should be allowed 
as compensation for the acquisition. On. 20th October 1951 the 1 st  
Respondent whose claim under section 7 o f the A ct was Rs. 434,944/31 
being dissatisfied with the offer appealed under section 20 to the Board. 
About 1st November 1954 the petitioner directed that a cheque for
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Rs. 260,976/25 drawn in favour of the 1st Respondent be posted to him. 
' together with a voucher. On 3rd November 1954 the Municipal Treasurer 
sent the following letter:—  .

I enclose herewith cheque for Rs. 260,976/25 together with Voucher
No. 9433. Kindly perfect and return the voucher early.

On 9th November 1954 the 1st Respondent returned to the petitioner 
the voucher duly receipted together with a letter the text of which is as 
follows :—

This is to acknowledge receipt of your memo. No. 2304 dated
3 .11 .54  together with the Voucher No. 9433 and a cheque for
Rs. 200,976/25.

The voucher with the receipt on the reverse is returned herewith.

It would appear from the petitioner’s affidavit that thereafter, it is 
not clear when, he without any intimation to the 1st Respondent, informed 
the Board that he had received payment of the amount tendered to him 
according to the award and that he would not therefore be entitled to 
receive any further sum on account of compensation. I can find no 
authority in the Act for such a communication to the Board by an 
acquiring officer and in m y opinion it was unwarranted.

When the 1st Respondent’s appeal came up for hearing before the 
Board on 26th October 1956 the Chief Valuer who represented the peti­
tioner took a preliminary objection to the hearing of the appeal on the 
ground that by receiving payment of the amount of compensation deter­
mined by the petitioner, the 1st Respondent must be deemed to have 
waived or abandoned his appeal to the Board. On 16th November 1956 
the Board quite rightly over-ruled the objection and directed that the 
appeal be listed for hearing. On 25tli June 1957 the petitioner filed the 
present application for a Writ of Prohibition on the Board. On 2Sth 
June 1957 notice was ordered on the respondents. On 12th September 
1957 the application came up for hearing before my brother H. N. G. 
Fernando who reserved the matter under section 48 of the Courts Ordi­
nance for the decision of more than one Judge of this Court. The matter 
has accordingly come before this Court on an order made by me under 
section 48A of the Courts Ordinance.

We have no doubt whatsoever that the 1st Respondent did not lose 
his right of appeal when he accepted the cheque sent to him by the peti­
tioner. We cannot escape the feeling that the petitioner paid the amount 
of compensation lie had determined to the 1st Respondent in the belief 
that its acceptance would, deprive him of his right of appeal. We can 
find no other explanation for his conduct in sending the cheque after the 
appeal had been lodged and, thereafter, through his spokesman before 
the Board, raising the objection that the 1st Respondent had forfeited 
Ills right of appeal by his acceptance of it. The conduct o f the petitioner 
is deplorable.

Learned counsel for the petitioner relied on section 35 of the Act in 
support of his contention that the Board was precluded from hearing the 
appeal after the acceptance of the compensation by the 1st Respondent .
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That section provides that where compensation for the acquisition of any 
laud or servitude has been or is deemed to have been paid in accordance 
with the provisions of the Act no further claim against the Government 
for compensation for the acquisition shall be allowed.

He argued that the appeal was a claim for further compensation and 
tho Board had no power to allow it even if  they formed the conclusion that 
tho 1st Respondent’s claim should be allowed. We are unable to accept 
this submission of learned counsel. Section 27 provides that where an 
award is made under section 16 the acquiring officer shall tender the 
amount o f compensation allowed in the award to each person who is 
entitled to it and where in appeal the amount of compensation is varied 
he shall tender the amount determined by the appellate bod}'. I f  the 
person entitled to receive compensation consents 'to receive it  when 
tendered the acquiring officer is required to pay it  to him. The section 
is obscure and does not expressly provide for the case in which the amount 
of the compensation determined by the acquiring officer in his award 
under section 16 is paid to a claimant who consents to accept it  when 
tendered as required by that section and thereafter the amount deter­
mined by the acquiring officer is increased in appeal. Clearly the Legis- . 
lature does not intend that the acquiring officer should tender and pay  
once more the amount he has already paid the claimant on his consenting 
to accept the amount tendered by him in accordance with his award. 
Where the acquiring officer has already paid the amount of compensation 
awarded by him on the claimant consenting to accept it on its being 
tendered and where the amount of compensation is increased in appeal 
the acquiring officer need only tender after the decision in appeal the 
difference between the amount already paid by him and the new amount 
determined in appeal.

Section 27 does not authorise the acquiring officer, in the event o f an 
appeal, to refrain from tendering the amount determined by him in his 
award under section 16 and withhold its payment till the decision hi appeal 
where the claimant consents to receive it. He must tender the amount 
after he has made his award and pay it to the claimant if  he consents to 
receive it regardless of whether there is an appeal or not. In the instant 
case if  the 1st Respondent were to succeed in liis appeal the acquiring 
officer need tender to him and pay, i f  he consents to receive it, only the 
differcnco between the amount already paid' by him and the amount 
determined in appeal as sufficient compensation for the land acquired.

We observe that the acquiring officer has deducted from the amount o f  
compensation already paid a certain sum in respect of rates payable by 

. the 1st Respondent. Such a deduction is 'not prescribed in the Act. 
Only deductions authorised by the Act may properly, be made from the 
compensation payable to a claimant. . . - •

We were informed by learned counsel for the petitioner that the present 
application was in tho nature of a test case. We wish therefore to make 
it clear that in our opinion neither section 3 5  nor any other section o f the 
Act has the effect of taking away the right o f appeal o f a claimant under, 
section 2 0  or precluding the Board from hearing an appeal on the ground 
that the claimant has accepted tho compensation tendered and paid by
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. the acquiring officer, whether such acceptance be with or withcut quahfi-. 
cation. A right of appeal given by statute is not'lost by the party on 
whom it is conferred except where the statute makes express provision 

' in that behalf.
The application is refused with costs which we fix in respect of the 1st 

Respondent at 100 guineas and in respect of the 2nd Respondent-, the 
Board, at 75 guineas.

d e  S ilv a , J.—I  agree.
•  -

SlXNETAMBY, J.----

I have seen the judgment prepared by My Lord the Chief Justice and I  
agree that the application should be refused. I  also agree with his order 
in regard to costs.

The seemingly innocent letter dated 3rd November 1954 sent by the 
Municipal Treasurer enclosing a cheque for Rs. 260,976/25 and requesting 
the Archbishop to perfect and return the voucher annexed to it was an 
invitation to the Archbishop to accept the money with no conditions 
attached. There was no indication that the payment was offered in full 
satisfaction of the Archbishop’s claim for compensation; and, having 
regard to the fact that an appeal to the Board of Review had already 
been filed against the award under section 20 of the Act, any ordinary man 
was entitled to assume that the payment was subject to the final deci­
sion of the Board. This inference was all the more reasonable as the 
acquiring officer was liable to pay interest on the compensation awarded 
under section 33 of the Act.

The acquiring officer, however, took the view that once a payment has 
been made and accepted under section 27 of the Act, whatever the cir­
cumstances, the claimant was debarred under section 35 from making 
any further claim and that the appeal to the Board must be regarded 
as at an end. When the Board refused to accept this view the petitioner 
filed the present application for a Writ of Prohibition. I agree with My 
Lord the Chief Justice that the attitude of the acquiring officer in this 
matter cannot under any circumstances be regarded as commendable. 
However, if the law penalises a claimant in the manner suggested the 
acquiring officer is entitled to exact the full penalty.

Provisions of the law which have the effect o f depriving the subject of 
his normal rights and of imposing penalties on him must be strictly 
construed. Section 27 requires a tender o f the full amount of compensa­
tion as determined by the acquiring officer. This, however, was not 
done. The acquiring officer deducted certain sums alleged to be due to 
the Municipal Council and tendered only the balance. Even on the 
assumption that the contention of learned Counsel who appeared for the 
acquiring officer is correct there has been a non-compliance with the provi­
sions of section 27. The acquiring officer is therefore not entitled to claim 
any benefit under it. This is sufficient to dispose of the present ease but 
it seems to me that even if  the full amount of the award had been paid 
the claimant would still be entitled to proceed with his appeal before 
the Board of Review.
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I  agree with the interpretation placed on section 27 by 3Iy Lord the 
Chief Justice. I  am fortified in this view by a consideration o f  the provi­
sions of section 31 o f the Act. I f  the claimant refuses to receive the 
amount awarded or is dead or cannot be found section 31 enables the 
acquiring officer to pay the amount into Court. Such a paym ent would 
in terms of section 35 be a pa3m ent “ in accordance with the provisions 
o f  the Act ” and would, i f  petitioner’s contention is correct, operate as a  
bar to further proceedings before the Board of Be view. Nothing would 
be more unreasonable than that. All that an acquiring officer has to do 
to compel acceptance o f his award is to offer it to the claimant and if  he 
refuses to accept it pay it  into Court. The claimant cannot then appeal 
to  or prosecute his appeal before either the Board o f Review or any other 
authority as provided for in the Act. The acquiring officer would thus 
be vested with the power o f nullifying all the provisions o f the Act in 
regard to the rights o f  a claimant who is dissatisfied with an award. 
This was not the intention of the legislature, nor is it the plain meaning 
o f the provisions contained in sections 27 and 35 o f the Act. The 
acquiring officer’s contention is altogether untenable and this application 
m ust accordingly fail. -

A p p l ic a t io n  refused-.


